ישנה התיאוריה הסוברת כי ישנם שלושה סוגים של מבנה גוף – אנדומורפי, אקטומורפי ואנדומורפי. במאמר הזה אגע בתיאוריה הזו.
נקודה שחשוב להבין בנושא הזה היא שההגדרה לא עומדת בפני עצמה, אלא היא תוצאה של כמה פרמטרים שירכיבו אותה, שאין בהכרח קשר ביניהם. זאת אומרת שאם נחבר את כל אותם פרמטרים בכיוון אחד, נקבל משהו משהו מסויים, אבל אם נחבר אותם מכיוון אחר, נקבל משהו אחר. אבל בתוך כל אחד מהפרמטרים שירכיבו את ההגדרה הסופית יכול להיות דירוג אחר בקרב אותו אדם.
ההבדלים בין 3 סוגי הגוף תלויים בכמה פרמטרים מרכזיים:
- היחס בין אחוז הסיבים הלבנים בשריר לעומת אחוז הסיבים האדומים בשריר.
- מבנה העצמות- רחב או צר.
- כמות קולטני השומן הקיימת בגוף באופן טבעי.
לפי הנתונים של כל אדם ב-3 הנקודות שציינתי למעלה, הוא יוכל להסיק ש:
- ככל שלאדם מסויים יהיה אחוז גבוה יותר של סיבים לבנים, עצמות רחבות יותר, ונטייה לצבור יותר שומן, כך הוא יהיה מוגדר יותר כאנדומורף.
- ככל שלאדם מסויים יהיה אחוז גבוה יותר של סיבים אדומים, עצמות צרות יותר, ונטייה לצבור פחות שומן, כך נגדיר אותו כאקטומורף יותר.
- השילוב האידיאלי הוא השילוב המזומורפי – אחוז גבוה של סיבים אדומים (פחות מהאנדומורף), עצמות רחבות יחסית, ונטייה לצבור מעט שומן יחסית לאנדומורף.
קודם כל, חשוב להבין שיש מבנה גוף שהוא אידיאלי יותר מהשני למטרת פיתוח גוף. זאת אומרת שהמבנה המזומורפי לרוב יהיה האידיאלי ביותר עבור מטרה של פיתוח גוף, בגלל השילוב בין העצמות הרחבות שלו, היכולת שלו לפתח מסת שריר גבוהה ויחד עם זה גם לא לצבור הרבה שומן. לעומת זאת, בתחום הפאוורליפטינג, היתרון יהיה דווקא של בעלי הגוף האנדומורפי, שלרוב יהיה להם כוח פיזי טבעי גדול יותר. בתכל’ס, למבנה הגוף האקטומורפי אין שום יתרון מיוחד בתחום שבו הוא המוביל ביותר, אבל כנראה שפעילות מסוג אירובית תהיה אידיאלית יותר בשבילו מאשר לבחור בעל מבנה גוף אנדומורפי.
כמו שאמרתי, ההגדרה נובעת מהפרמטרים, ולכן בדרך כלל זה יהיה שילוב ולא חד משמעי. אבל לצורך העניין, אנסה לעשות את זה כמה שיותר דיכוטומי.
אקטומורף
בעלי מבנה גוף אקטומורפי לרוב יתאפיינו במבנה גוף צר – כתפיים, גפיים, אגן ומפרקים, ואפילו הפנים שלהם יהיו ארוכות וצרות, עצמות הלסת לא יהיו בולטות במיוחד. לרוב יהיה להם קושי לצבור מסת שריר/שומן ולכן המשקל שלהם יישאר פחות או יותר אותו הדבר רוב הזמן, ולא ממש משנה כמה הם יאכלו.
כדי לגדול במסת השריר הם צריכים לעשות הרבה יותר פעולות ולעבוד בכיוון אחד ברור – הרבה משקלים, טווח חזרות נמוך ללא דרופ סטים, הרבה אוכל (לפחות פי 2.4 גרם חלבון מהחי על כל קילוגרם משקל גוף), הרבה אימונים, מנוחה יחסית ארוכה בין הסטים וללא אירובי בכלל. בדרך כלל בעלי מבנה גוף אקטומורפי יצטרכו להיות במאזן קלורי חיובי גבוה מאוד, אולי אפילו פלוס של 1,000 קלוריות כל יום, ולתמרן בהתאם לקצב העליה שהם רואים.
מזומורף
בתכלס, זהו מבנה הגוף האידיאלי ללא ספק. בדרך כלל הם יתאפיינו במבנה גוף רחב ואתלטי באופן טבעי- עצמות, כתפיים, מפרקים, גפיים, ואפילו פנים רחבות יותר עם עצמות לסת מרובעות ובולטות. החלק היחיד אצלהם שלא יהיה בהכרח רחב הוא האגן. היכולת שלהם לפתח מסת שריר תהיה גבוהה והם יוכלו לראות תוצאות טובות מהאימונים שלהם בזמן יחסית קצר.
התדירות של העליה והירידה במשקל שלהם תהיה יחסית גבוהה. זאת אומרת שהם יכולים לעלות מהר במסת השריר שלהם וגם לרדת מהר יותר במסת השומן. בדרך כלל גם בעלי לבעלי מבנה גוף כזה אני אמליץ להרים משקלים כבדים כמה שיותר, לאכול בלי יותר מדי חשבון וחשש מעליה בשומן, ולהיות במאזן חיובי של בערך 700 קלוריות בתקופה בה המטרה שלהם היא עליה במסה, במיוחד אם הם בתחילת הדרך שלהם.
אנדומורף
בעלי מבנה גוף זה מתאפיינים בנטייה לצבור משקל יחסית מהר, לרעה ולטובה. זאת אומרת שבאותה מידה שבה הם יכולים לעלות במסת השריר שלהם, כך הם יכולים לעלות גם במסת השומן שלהם. לכן, אם הם לא יקפידו על אימוני כוח, הם ייראו בדרך כלל עם עודף משקל שיתבטא בכל הגוף – בטן, רגליים, פנים, כתפיים, והפנים שלהם יהיו רחבות עם נטייה לצבור שומן מסביב. לעומת זאת, אם הם יבצעו אימוני כוח ויגדילו את מסת השריר שלהם, לרוב הם ייראו שריריים עם שכבה מסויימת של שומן מסביב לשריר, ויהיה להם קצת קשה יותר להגיע למצב של אחוזי שומן נמוכים מאוד לרמה שהריבועים בבטן ייחשפו.
לרוב הכוח הפיזי שלהם יהיה רב – מכירים את כל אותם שמנים עם שרירים מהחדר כושר או מהתחרויות סטרונגמן? אז נעים מאוד, אנדומורפ. לכן, כשמגיע אליי לקוח שאני מזהה שמבנה הגוף שלו הוא אנדומורפי, גם אם המטרה שלו היא עליה במסה, אני אהיה איתו מאוד עדין בכמויות ולא ישר אגיד לו להיות במאזן קלורי חיובי גדול מדי, אמליץ לו לאכול בעיקר חלבון רזה ובעיקר אגביל אותו בסוכר לבן ובשומנים.
נראה לי שהיה מעניין סך הכל, אה?
(וכדי לקבל קצת פרספקטיבה, צפה בתמונה למטה)