אם אתה מחפש להתחטב, אתה חייב לקרוא את הכתבה הקצרצרה הזו, היא תחסוך לך מלא זמן, תסכול ומאמץ מיותר.
רובנו יודעים שסוכר לבן הוא מזון ידוע לשמצה, אבל מניסיון שלי, אף אחד לא באמת יודע כמה הוא הרסני ולמה. בנוסף, יחידי סגולה מאיתנו מבינים שגם אורז לבן, תפוח אדמה, לחם לבן, קורנפלקס, תירס ועוד, נכללים גם הם בתוך אותה קטגוריה של סוכר לבן. מבחינתך, אם המטרה שלך היא להתחטב, זו אותה גברת בשינוי אדרת. לכן, כל פעם שאכתוב בפוסט הזה על סוכר לבן, תבין לבד שהדברים אמורים גם בנוגע לשאר המאכלים שציינתי כאן.
ובכן, המטרה שלנו בתקופת חיטוב היא להוריד את שכבת השומן שלנו, עם פגיעה מינימלית במסת השריר, ואם אפשר אפילו להעלות אותה (כן, זה אפשרי).
בעיקרון, בזמן פעילות גופנית מתונה – החל משינה ועד להליכה מהירה, מאגרי האנרגיה העיקריים שהגוף שלנו משתמש בהם הם השומנים. נשמע כיף, נכון? מי לא היה רוצה להיפטר מהשומן שלו תוך כדי שינה או ישיבה שגרתית במשרד או בכיתה…?
הבעיה מתחילה ברגע שבו אנחנו מכניסים סוכר לבן או פחמימה עם ערך גליקמי גבוה לגוף שלנו. מה שקורה באותו הרגע זה שהגוף שלנו נכנס למצב הישרדות – הוא מבין שכרגע הדבר הכי חשוב הוא לאזן את רמת הסוכר בדם, ולכן באותו הרגע שנכנס לכם סוכר לדם, הגוף עוצר מיידית את אספקת האנרגיה דרך המסלול השומני, ועובר למטרה אחרת: סילוק מיידי של הסוכר העודף שנמצא בדם, תוך כמובן אספקת אנרגיה דרך המסלול הגליקוליטי (סוכרים). זאת אומרת שכל עוד יש לכם סוכר לבן בדם, אתם מחסלים כל סיכוי שהגוף שלכם ישרוף שומן באותו הזמן.
בנוסף לביטול המוחלט של שריפת השומן, הכניסה המהירה של כמות סוכר גדולה לדם ללא כל הדרגה, ולאחר מכן אל תוך התא לצורך אספקת אנרגיה, גורמת לכך שהתא מקבל הרבה יותר אנרגיה ממה שהוא באמת צריך, וכך קורה שאחוז גדול מאוד מהסוכר מומר לטריגליצרידים, הרי הם השומנים. אז האם פחמימה בעלת ערך גליקמי גבוה היא משמינה יותר מפחמימה בעלת ערך גליקמי נמוך? התשובה היא כן.
דבר נוסף שקורה כאשר אתה אוכל סוכר לבן, הוא שרמת הסוכר שלך בדם עולה בצורה קיצונית, ולאחר מכן יורדת בצורה קיצונית. זאת אומרת שאם אכלת סוכר לבן, קח בחשבון שעוד שעה אתה תרצה לישון. ואם תכננת להתאמן, המוח שלך יתחיל להמציא תירוצים למה כבר התאמנת מספיק השבוע. אם תכננת ללמוד למבחן, המוח שלך ימציא תירוצים למה אתה כבר יודע את החומר מספיק טוב, או שגם 62 זה אחלה ציון… ככה זה סוכר לבן – פשוט סם הרדמה.
מתי כן כדאי לאכול סוכר לבן?
כמו שכבר הבנתם, האפקט של סוכר לבן הוא שהוא גורם לגוף לרצות לסלק אותו כמה שיותר מהר מהדם. לאן? אל תוך הרקמות שלנו כמובן (שומן\ שריר\ גליקוגן). למעשה, בזמן שאתם אוכלים סוכר לבן, התאים שלכם פתוחים הרבה יותר לקיבולת של מזון ממערכת הדם.
איך אנחנו יכולים למנף את המצב הזה?
לאחר אימון הכוח, אם תצרוך מאכלים כמו אורז או תפוח אדמה, האפקט שדיברתי עליו יקרה. ההבדל לאחר אימון הכוח, הוא שהשריר ומאגרי הגליקוגן שלנו צריכים להתאושש נואשות, ולכן כל דבר בערך שיימצא במערכת הדם שלכם, ייכנס לשם. התאים שלכם יהיו פתוחים יותר, והחלבון שתצרכו לאחר האימון יצליח להתפלח הרבה יותר בקלות אל תוך רקמות השריר שלכם, מה שיגדיל אותה וישמור עליה אפילו בתקופת חיטוב בה אנו נמצאים רוב הזמן במצב קטאבולי. אגב, הערך הגליקמי בפירות בצורתן הטבעית הוא דווקא נמוך מכיוון שיש בהם סיבים תזונתיים שמעכבים את ספיגת הסוכר.
אסכם זאת כך – אם אתם בתקופת חיטוב, אתם רוצים להימנע לחלוטין מצריכת פחמימות שהערך הגליקמי שלהן הוא גבוה, ולאכול אותן אך ורק לאחר אימון הכוח. בדרך הזו תצליחו לשמור בצורה מקסימלית על מסת השריר שלכם, ותמקסמו את שריפת השומן שלכם.
שמחתי לעזור, נדב.